fbpx Spring naar content

Van de opleiding sporten en bewegen naar de kinderopvang

Jens van Bijnen (21 jaar) wou altijd al met kinderen werken. Dagelijks gymles geven aan leerlingen op middelbare scholen, dat was zijn bedoeling. Het liep anders. Nu heeft hij een vast contract bij bso P&P-tuin in de wijk Boeimeer in Breda en is hij dus pedagogisch medewerker. Het is allemaal mogelijk met een diploma sport en bewegen op zak. Jens vertelt over zijn switch naar de kinderopvang.

Leren in de praktijk past bij mij

Bij de mbo-opleiding sport en bewegen voelde Jens zich helemaal thuis: “Het was een praktische opleiding gericht op coaching en training in de sport. Ik was veel op het veld en in de (gym)zaal te vinden. De theorie viel mee en haalde ik makkelijk.” Daarna begon Jens aan een hbo-opleiding aan de ALO. Het verschil tussen hbo en mbo merkte hij meteen. “Ik was veel meer theoretisch bezig, terwijl ik nooit iemand ben geweest die dingen leert door ‘te stampen’. Na een half jaar besloot ik te stoppen. Ik wou voorlopig niet meer studeren.”

Op zoek naar een baan

Jens: “Vervolgens ging ik op zoek naar werk. Ik gaf voetbaltrainingen bij een voetbalschool en de eigenaar bood mij aan om via zijn sport-bso te gaan werken. Daar richtte ik me volledig op het sporten met de kinderen. Andere taken, zoals het volgen van de ontwikkeling van de kinderen, oudergesprekken, dat lag bij de pedagogisch medewerkers. Ik werkte vanuit een nulurencontract, steeds op andere locaties. Op een bepaald moment kreeg ik behoefte aan meer vastigheid en vroeg ik me af hoe ik mezelf kon ontwikkelen.”

Een vaste baan op een ‘gewone’ sportieve bso

“Vanuit de sport-bso organiseerde ik sport- en spelactiviteiten op andere bso’s en zo kwam ik in aanraking met bso P&P-tuin, een Koberlocatie. Ik werkte daar graag. De unitmanager van P&P-tuin vroeg mij om vast bij Kober in dienst te komen en nu ben ik zelf pedagogisch medewerker. Alles wat ik te leren had, leerde ik in de praktijk. Zo’n 2 jaar werk ik in deze functie. Geen nulurencontract meer voor mij, ik heb een vast contract. Natuurlijk sport en speel ik hier ook met de kinderen, op het schoolplein en in de gymzaal. We zijn geen sport-bso, maar we zijn wel heel sportief. Ik vind het mooi om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen op motorisch gebied, maar ook in samenwerken en spel. De ontwikkeling van de kinderen houden we goed in de gaten op onze locatie en wanneer nodig gaan we met ouders in gesprek hierover.”

Werken in de kinderopvang

“Bij Kober zijn er allerlei doorgroeimogelijkheden waardoor ik al werkend kan leren en groeien”, vertelt Jens gedreven. “Kober werkt intensief samen met het onderwijs, bijvoorbeeld in kindcentra. De bso waar ik werk is onderdeel van een kindcentrum. Ik zou graag in de toekomst mijn capaciteiten óók inzetten op de basisschool. Met mijn unitmanager bespreek ik dit. Misschien kan ik doorgroeien naar  onderwijsassistent of gymleraar, waarom niet? Zo kom ik er ook!”

Word jij graag de nieuwe collega van Jens? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct! Wij zien je graag werken bij Kober.