fbpx Spring naar content

Rosemarie de Vet al veertig jaar een onmisbare pedagogisch medewerker bij Kober

Pedagogisch medewerker Rosemarie de Vet vierde in januari 2022 haar veertigjarige werkjubileum bij Kober. Er is in die tijd veel veranderd, maar volgens haar is veel ook hetzelfde gebleven. “Eigenlijk voelt het niet als veertig jaar. De wereld verandert natuurlijk, maar een kind wil gewoon spelen en leren.”

Veertig jaar geleden begon Rosemarie als pedagogisch medewerker bij een peuterspeelzaal. Sindsdien heeft ze verschillende peutergroepen gezien. Voor haar huidige functie volgde ze een interne cursus van Kober. Rosemarie werkt inmiddels al vijftien jaar bij Linietuin in Breda, een locatie voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). “De kinderen noemen mij Roos”, vertelt Rosemarie. “Voor peuters is Rosemarie lastig uit te spreken.”

Feest met knutselwerkjes en geliefden

Het jubileum van Rosemarie ging niet ongemerkt voorbij. “Het was zeker memorabel! Mijn collega had de kinderen gevraagd of ze thuis knutselwerkjes wilden maken. Ook door ouders werd ik verrast met aardigheidjes. Een oud-collega, waar ik tegelijkertijd mee ben gestart, kwam langs op de fiets. Net als mijn gezin, waar ik samen mee heb geluncht.”

Kinderen komen en gaan

Rosemarie werkt haar hele carrière al met peuters. “Ik heb niet altijd op een VVE gewerkt, maar deze doelgroep heeft mijn hart veroverd. Wat mij altijd bijblijft, is een jongetje dat anderhalf jaar bij ons was. In die tijd heeft hij nooit iets gezegd. Maar een maand voordat hij naar de basisschool ging, sprak hij ineens volzinnen. Dat was zo’n mooi moment. Hij had dus toch veel meer geleerd dan we dachten.”

“We hoeven gelukkig niet altijd afscheid te nemen van de kinderen”, vertelt ze. “De meesten stromen door naar basisschool de Liniedoorn dat in hetzelfde gebouw gevestigd is. Ik kan ze dus nog tot eind groep 8 zien ontwikkelen. Ook hun broertjes en zusjes komen vaak bij mij op de opvang. Ik zie daardoor hele gezinnen opgroeien.”

Nieuwe methoden, betere resultaten

Volgens Rosemarie is Kober als organisatie gegroeid de afgelopen jaren. “Een belangrijke verandering is toch wel de realisatie van de VVE”, stelt Rosemarie. “Daarmee biedt Kober kinderen maatwerk en persoonlijke aandacht. Dat deden ze altijd al, maar de nieuwe programma’s als Piramide bieden peuters een gestructureerd leerproces. Bij Piramide staat maandelijks een ander thema centraal. We behandelen nu het thema ‘ziek en gezond’. We oefenen woordjes die hiermee te maken hebben en ook hebben we speelgoed en boeken die passen bij dit thema.”

Rosemarie: “De werkzaamheden zijn eigenlijk altijd hetzelfde gebleven, maar er is qua organisatie veel veranderd. Voor medewerkers zijn er meer mogelijkheden dan vroeger. Je kunt eenvoudig wisselen van locatie, je kennis uitbreiden met bijscholing en doorgroeien naar een andere functie. Dat is echt een mooie ontwikkeling waar veel jonge collega’s van profiteren.”

Aan pensioen denkt Rosemarie nog lang niet. “Ik vind het heerlijk om mijn dagen met de kinderen door te brengen. En mijn jongere collega’s houden me jong. Mijn opgedane kennis geef ik de komende jaren met plezier door aan de volgende generatie pedagogisch medewerkers van Kober. En natuurlijk leer ik nog steeds veel nieuws van hen.”

Wil je ook aan de slag bij Kober? Bekijk dan onze vacatures.